top of page
DJI_0577-HDR copy.jpg

VINAŘSTVÍ

Jsme malé, progresivní vinařství, jehož cílem a posláním je navrátit Černému kopci v pražské Troji jeho krásu a šarm. Obnovujeme pěstování vinné révy tam, kde měla tradici již za vlády Karla IV a nabízíme milovníkům vína možnost ochutnat z naší “boutique” produkce především odrůdy rýnského Ryzlinku.
 

Jak bylo dohledáno v pražských archivech: Z nařízení Karla IV. o zakládání vinic byly všechny vhodné jižní svahy do 3 mil okolo Prahy povinně osázeny révou, kam vinice Jabloňka bezesporu patřila.

HISTORIE

Manželé Vydrovi  - současní majitelé zámečku a vinařství dlouho hledali vyjímečné místo k bydlení, až kolem roku 2007 objevili zpustošený zámeček Jabloňka, který byl na prodej, ale po několikaletém obývání squattery a bezdomovci byl v opravdu zuboženém stavu. Pozemek byl zarostlý, ale výhled napovídal, že to jednou bude opravdu jedinečné místo nejen k bydlení. Rekonstrukce zámečku byla těžká a finančně náročná, navíc pod dohledem památkářů, ale nakonec, na jaře roku 2011, se do zrekonstruovaného zámečku přestěhovali a poté začali I s čištěním zahrady a okolí, které bylo podobně zanedbané. Na západ od domu při čištění náletových dřevin narazili na kamenné terasy, které jistě v minulosti sloužily jako vinice a rozhodli  se je zkusit zpevnit a osázet vinnou révou. Jejich poradce Vilém Kraus z Mělníka doporučil sazenice Ryzlinku rýnského a Tramínu červeného, a tak  v roce 2013-2014 začali sázet první hlavy révy.

Historie 2.odstavec.jpg

Z pannenské úrody v roce 2017  vyprodukovali velmi slušné víno a to jim dodalo chuť a vizi o vybudování rodinného boutique vinařství, které by mohlo být jednou ikonou pražského  vinohradnictví. V průběhu 10-ti následujících let  postupně čistili další plochy kolem zámečku, opravovali, zpevňovali a dostavovali zídky tak, aby se dala vysazovat další réva, také  postavili budovu vinařství s kompletní moderní technologií k výrobě toho nejkvalitnější-ho bílého vína. Při revitalizaci vinice dbali také na udržitelnost v podobě používání recyklovaných materiálů jako např opuky z bouraných staveb, použitých železničních pražců na schody nebo vybudování fotovoltaické elektrárny na letní provoz chlazení a klimatizace sklepu.

Výroba vína

VÝROBA

Výrobou malého objemu vína se majitelé snaží zajistit vysokou kvalitu  a šetrnost zpracování hroznů v kombinaci s využitím moderních technologií a fotovoltaické energie.

Hrozny jsou česány a přebírány výhradně ručně a poté zpracovány šetrným lisováním na pneumatickém lisu.

Po vylisování a sedimentaci se mošt jemně odkalí a zakvasí čistou kulturou odrůdových kvasinek. Řízená fermentace probíhá v nerezových tancích při teplotě 12 °C přibližně dva týdny. Po prvním stočení leží dále mladé víno půl roku na jemných kalech, následují postupně procesy čiření, filtrace a stáčení do lahví.

Zamecek Jablonka.jpg

ZÁMEČEK JABLOŇKA

Klasicistní dvoupodlažní zámeček Jabloňka pochází z konce 18. století a tyčí se nad pražskou čtvrtí Troja. Počátky historie budovy jsou nejasné, objekt se nachází na údajném nalezišti mincí z 15. století a usuzuje se, že zde stával viniční lis. Současnou podobu získal v závěru první světové války, kdy Jabloňku vlastnil hejtman Šafránek.


Stavba je na obdélném půdorysu, situovaná do svahu, takže hlavní průčelí je patrové, zadní fasáda přízemní. Valbová střecha opatřena dřevěnou, plechem krytou věžičkou. V přízemí byla místnost s trámovým stropem, v patře bývala plochostropá kaple. Sklep umístěný mimo stavbu, je zaklenut kamennou valenou klenbou. Objekt se od svého vzniku nazýval pouze „Zámeček“, teprve zhruba během 70. let 20. století se vžil název „Jablůňka“, poté “Jabloňka”.

Fibonacci Terasa

FIBONACCI

Velkou pýchou vinařství Jabloňka je také vybudování degustačního pavilonu Fibonacci ve spolupráci s portugalským architektem Marco Maio a Radkem Krčilem, majitelem ateliéru Manuall. Tato stavba zvítězila v architektonické soutěži BIG SEE Architecture Grand Prix Award 2023, nyní se také chlubí ziskem jedné z cen v soutěži Česká cena za architekturu 2023 za “povýšení elementárního stavebního prvku na umění “! Pavilon se využívá především pro řízené degustace návštěvníků vinařství, pro exkurze zákazníků a odběratelů vína  a také na soukromé posezení s přáteli. Samotná procházka vinicí do vzdálené spirály vás vždy  odtrhne od každodenních povinností a navodí relaxační atmosféru, ve Fibonacciho prostoru je člověk oddělen kamennou zdí od velkoměsta a může se tedy soustředit jen na spoludegustující, na skleničku vína a na obklopující kamenné zídky s krásnou vinicí…

Play button
 Vinice

TERROIR

Svah Černého kopce, na kterém se vinařství Jabloňka rozkládá, je orientován jižně nad řekou Vltavou v severovýchodní části Prahy. 
 

Jihovýchodní okolí zámečku Jabloňka cca 1,25 ha, které v současnosti není využito na výsadbu révy, bylo v r.1068 vyhlášeno přírodní památkou. Oblast je chráněná z důvodu existence skalního masivu tvořeného břidlicemi a křemenci pocházejícími z ordoviku, také je významnou lokalitou pro výskyt vzácných ptáků, např. pěnici pokřovní a pěnici černohlavou, dále se zde vyskytuje teplomilná vegetace např. oman německý nebo bělozářka liliová.
 

Samotná existence přírodní památky Jabloňka je důkazem jedinečnosti místního terroir.
 

Podloží vinice tvoří původní skalecký křemenec, písčité
a jílovité usazeniny a v neposlední řadě černá a šedivá břidlice, která dává silný základ chuti místního vína.

Nadmořská výška vinice je cca 200-250 m nad mořem, průměrná roční teplota vzduchu (z posledních 10-ti let) je cca 12⁰C. Srážky ve vegetačním období jsou podprůměrné a proto ve vinařství vybudovali kapkovou závlahu z vlastních studničních zdrojů, kterou využívají především pro závlahu mladých, nově vysazených keřů. Místní teplé mikroklima a téměř neustálé proudění vzduchu pomáhá s bojem proti plísním a jarním mrazíkům.

Vinice.jpg

VINICE

Vinařství se nyní rozprostírá na pozemku cca 1ha a osázeno je  7500 hlav, maximální kapacita je přibližně 10.000 hlav. Svah pod zámečkem je velmi prudký a proto I práce ve vinici je specifická, téměř bez mechanizace, vše ruční práce od okopávání, přes stříhání, postřikování, sečení až po sklizeň. Pěstují zde 3 odrůdy bílého vína – Ryzlink rýnský, Tramín červený, a Ryzlink červený. Od příštího roku bude vinice  zařazena do nové viniční tratě s názvem “Jabloňka” a bude tedy moci produkovat jakostní vína s přívlastkem. Využívá se zde  především vedení „na hlavu“, které nejlépe vyhovuje náročnému, strmému terénu, na rovnějších plochách na vrcholu černého kopce je postaveno drátové rýnsko-hessenské vedení.

Lide.jpg

LIDÉ
VE VINAŘSTVÍ

Mark Vydra, majitel, je profesí I srdcem developer a naplňuje ho zhodnocovat nemovitosti, budovat krásné věci, které tu zůstanou i dlouho po nás. Je vizionář, který stojí i za samotnou myšlenkou založení vinice. 


Spolumajitelka a manželka, Lenka Vydra Šmídová, bývalá trojnásobná olympionička a držitelka OH medaile,  se nyní stará o management vinařství, marketing a prodej. Vinařství má nyní 3 sezónní zaměstnance: Enologem je František Běhunek, který  se od roku 2020 stará kompletně o vinici od hroznu po láhev, o pár let dříve zde začal již jako konzultant. Someliérem vinařství je Jiří Beer, kteý se přes nejvyhlášenější restaurace a vinné bary v Praze i v Londýně dostal až do pražského vinařství Jabloňka, kde má nyní na starosti  degustačními akce, prodej a marketing. V sezóně rád pomůže I ve vinohradu.

bottom of page